Βιβλίο: “Τα Καμίνια εντός: 14+1 διηγήματα” του Ιερώνυμου Πολλάτου

Μια νέα εξαιρετική πρόταση φαίνεται να έχει έρθει ήδη στα ράφια των βιβλιοπωλείων για τους φίλους του Πειραιά και όχι μόνο.

1488234_631375050260146_923485024_nΤα Καμίνια εντός είναι μια σειρά 14+1 διηγημάτων με κέντρο δράσης τη «Φοινικιά», μια γειτονιά στα Καμίνια του Πειραιά στις δεκαετίες 1950-1970. Είναι ένας κόσμος σαν κι αυτούς που αντικρίζουμε στους σκοτεινούς και ραϊσμένους τοίχους ξεχασμένων εκκλησιών, όπου ο λαϊκός αγιογράφος ζωγραφίζει τους ανθρώπους να παλεύουν, κρατώντας πιρούνες και δρεπάνια, καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φωτιές της κόλασης.

Καθώς ξεκινάει η δεκαετία του 1950, οι επαρχιώτες εγκαταλείπουν τις εστίες τους για έρθουν στις πόλεις (εδώ, πρόκειται για τον Πειραιά) αναζητώντας δουλειά, μιας και οι μηχανές στα εργοστάσια και στις βιοτεχνίες έχουν ανάψει και υπάρχει ανάγκη εργατικών χεριών. Κάποιοι μάλιστα απ’ αυτούς έρχονται για να χαθούν στην ανωνυμία του πλήθους, κρύβοντας τις πληγές τους από τις συνέπειες του εμφύλιου.

Οι ήρωες του βιβλίου παλεύουν για το σήμερα και ελάχιστοι για το αύριο, χαμένοι σ’ έναν τόπο με χωματένιους δρόμους και λάσπες. Κι όταν μαθαίνουν πως στη γειτονιά τους θα γυριστεί κινηματογραφική ταινία, φουσκώνουν από υπερηφάνεια. Κι όπως λέει ο Παυλάρας «…Σημασία έχει να φανεί η γειτονιά, ο κόσμος της εργατιάς, οι άνθρωποι οι ξεχασμένοι κι απ’ το Θεό. Λίγο είναι αυτό;…».

 Η ιστορία μπλέκεται με τη μυθιστορία και αναπλάθει τις καθημερινές στιγμές των ανθρώπων της γειτονιάς αναπαράγοντας στερεότυπα και αναζητώντας το νήμα του αγώνα για την επιβίωση.

Τα διηγήματα ξεκινούν με τον ερχομό ενός ανώνυμου ήρωα από το νησί, ο οποίος θα παλέψει για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά του, και θα πεθάνει χωρίς να ξαναδεί την πατρίδα του, ενώ το βιβλίο τελειώνει στην ουσία μ’ ένα έγκλημα που συντάραξε το πανελλήνιο. Είναι σαν να τελειώνει μια εποχή, όπως τώρα και η δική μας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s