Παρέμβαση για την Αττική: Να τονώσουμε τα χαμόγελα και το χρώμα

247de86ab8dff629f800a75940e2ae15Οι ελάχιστοι ανοιχτοί χώροι και το σχεδόν ανύπαρκτο πράσινο στις πόλεις συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό . Όμως από πολλούς τοίχους πλέον, ξεπηδούν έργα τέχνης που αποτελούν ένα ψηφιδωτό μορφών έκφρασης .
 
Αυτά τα έργα ανήκουν στο λεγόμενο street art κίνημα, δηλαδή τέχνη του δρόμου.Μια μορφή τέχνης που προνομιακό της πεδίο θεωρούνται οι απελευθερωμένοι χώροι της πόλης, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανάγκη για επαναοικιοποίηση του αστικού τοπίου αλλά και εκείνη της έκφρασης μέσα σε αυτό. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι επιζητούν διεξόδους για την δημιουργικότητα και την ενέργεια τους, μέσα από αυτήν την εναλλακτική μορφή τέχνης βρίσκουν έναν πραγματικό χώρο έκφρασης. Στην Ευρώπη το street art είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο αλλά και η χώρα μας φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα έργα του.
 
Ένας τεράστιος και πολυσυλλεκτικός καμβάς από γκράφιτι, στένσιλ, καρικατούρες συνθέτει την τέχνη που ζει στους δρόμους της Αττικής. Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να προστατέψει την δημόσια και ιδιωτική περιουσία από οποιαδήποτε φθορά, ωστόσο έχει την δυνατότητα παράλληλα να διασφαλίσει επίσης την βελτίωση της αισθητικής των πόλεων μας, δημιουργώντας ελεύθερους χώρους και επιλεγμένα σημεία όπου θα μπορούν νέοι, παλιοί και επίδοξοι καλλιτέχνες να δημιουργήσουν δίνοντας μια διαφορετική νότα σε γκρίζους τοίχους και τοπία εγκατάλειψης.
 
 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως μπορεί να αλλάξει η εικόνα κτιρίων είναι τα γκράφιτι εκατέρωθεν της Ιεράς Οδόυ στην Αθήνα. Η μία πλευρά αναπαριστά τη λειτουργία του Γκαζιού όταν το εργοστάσιο ήταν ενεργό, ενώ από την άλλη προβάλλεται η σημερινή του υπόσταση ως πολυχώρου Τέχνης.
 
Για να ξεπηδά η τέχνη από τους τοίχους και τα χαμόγελα από τους νέους, δεσμευόμαστε πως θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που τονώνει το χρώμα και τα χαμόγελα στην Αττική μας.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s