Πέντε προτάσεις – απάντηση στην κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής

newego_LARGE_t_1101_54345294_type12713Δέσμη προτάσεων για την προώθηση άμεσων ριζοσπαστικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στην κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής, παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».

Ανοίγοντας την παρουσίαση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αυτή την ώρα, όσοι μιλούν, για Συνταγματική Αναθεώρηση έχουν προσχωρήσει στο λεγόμενο συνταγματικό λαϊκισμό,  καθώς το Σύνταγμα δεν μπορεί να ασφυκτιά   μέσα σε διαδικασίες  προεκλογικού αγώνα  και πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια διαδικασία, η οποία πρέπει να εξασφαλίζει  τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και να αποτυπώνει τη συμφωνία της κοινωνίας και της πολιτικής,  στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Το πολιτικό σύστημα, αδιαμφισβήτητα, πρέπει να αλλάξει. Οι προτάσεις που κατατίθενται σήμερα από τη «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία»,  είναι προτάσεις οι οποίες αν υιοθετηθούν,  είναι  δυνατόν να γίνουν νόμος του κράτους  σήμερα. Δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση,  αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον κοινό νομοθέτη, από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η δέσμη των προτάσεών μας, η οποία  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών, τη διαφάνεια σχετικά με το πολιτικό χρήμα, την καθιέρωση της απλής αναλογικής  και τη διάκριση του βουλευτικού σώματος από εκείνο της εκτελεστικής εξουσίας,  απευθύνεται  σε όλες τις δυνάμεις  του δημοκρατικού τόξου. Ζητάμε την υπεύθυνη θέση τους, καθώς οι προτάσεις μας, αν γίνουν αποδεκτές, αποτελούν θέσεις, που πράγματι, βελτιώνουν σημαντικά  τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

 

Οι 5 προτάσεις

Ακολουθώντας, ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ο πρώην υπουργός και μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, Α. Μανιτάκης, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις, λέγοντας: 

«Για μας το άνοιγμα της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση είναι αφορμή για να εντοπίσουμε έναν κοινό τόπο διαλόγου και συζήτησης μαζί με όλες και όσες πολιτικές δυνάμεις συμμερίζονται την κοινή αντίληψη, ότι ο τόπος έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές και από ανανεωτική αύρα. Για τον σκοπό αυτό,  χρειαζόμαστε ως μέσο και ως εργαλείο την εθνική συνεννόηση, τον εθνικό διάλογο για τους όρους και τις διαδικασίες της πολιτικής μας συμβίωσης, για τα θεμελιακά και διαδικαστικά του πολιτικού και πολιτειακού μας βίου.

Άρα, αυτά που προτείνουμε, σήμερα είναι ένα τόπος κοινός ενός ανοικτού διαλόγου. Και πιστεύουμε ότι οι ακόλουθες θέσεις μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία ενός ανοικτού διαλόγου πάνω στα κοινά προβλήματα του τόπου. Γι αυτό και τα δημοσιοποιούμε σήμερα για να αρχίσουμε να συζητάμε μετά τις εκλογές.

Θέλουμε να δείξουμε την ετοιμότητά μας, για διάλογο σοβαρό, τεκμηριωμένο και υπεύθυνο. Με αυτόν τον σκοπό και με αυτό το σκεπτικό καταθέτουμε: Για συζήτηση και διάλογο οργανωμένο και συντεταγμένο με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, με τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, τους ακόλουθους τόπους συζήτησης και διαλόγου

•Διαφάνεια και έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων – σχετική πρόταση νόμου εκκρεμεί

•Άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για να πάμε σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει τις κυβερνήσεις συνεργασίας χωρίς στρεβλώσεις δημοκρατικής και κοινοβουλευτική νομιμοποίησης. Πρόταση νόμου της ΔΗΜ.ΑΡ. εκκρεμεί στο Κοινοβούλιο

•Αναδιάταξη των εκλογικών  περιφερειών με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

•Ασυμβίβαστο της ιδιότητας των Υπουργού με εκείνη του Βουλευτή,

•Τέλος, την μείωση του αριθμού των βουλευτών, με εξασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας όλων των περιφερειών της χώρας, τόσους όσοι χρειάζονται για να γίνει η λειτουργία πιο ουσιαστική και αποτελεσματική.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν άμεσα, εδώ και τώρα,  με νόμο, αρκεί να υπάρξει συνεννόηση και πολιτική βούληση.

Αφορούν το πολιτικό σύστημα και όχι το πολίτευμα, μπορούν να γίνουν πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όσοι,  σήμερα μιλούν για συνταγματική αναθεώρηση, δείχνουν ότι δεν παίρνουν σοβαρά το Σύνταγμα και δεν το θεωρούν ως κτήμα και απόκτημα κοινό αλλά ως εργαλείο παραταξιακής προπαγάνδας και μονοκομματικής υπόθεσης. Η συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται ειδική διαδικασία, μεγάλες πλειοψηφίες και πολιτικές συναινέσεις. Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι η κατάληξη μιας διαδικασίας ριζικών αλλαγών, που θα τις επικυρώνει και δεν θα τις επιβάλλει μονοκομματικά.

Όταν ανατίθενται οι αλλαγές στην αναθεώρηση, ουσιαστικά  αυτές μετατίθενται  σε ένα αβέβαιο μέλλον,  και η αναθεώρηση του Συντάγματος χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην γίνουν αλλαγές.

Τα μέτρα και οι θεσμοί δεν αρκούν από μόνα τους για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Χρειάζεται ταυτόχρονα, καθιέρωση νέων πολιτικών ηθών και πρακτικών».

 

Το πολιτικό χρήμα

 

Την παρουσίαση έκλεισε με την τοποθέτηση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, ο οποίος τόνισε:

«Από το Νοέμβριο έχει καταθέσει η ΔΗΜΑΡ, πρόταση νόμου για το πολιτικό χρήμα, την ισότητα ευκαιριών και τη διαφάνεια στην πολιτική δράση. Παρόλο, όμως, που έχουν παρέλθει 7 μήνες, δεν έχει συζητηθεί ακόμα στην ολομέλεια της Βουλής.

 

Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και η νομοθέτηση για το πολιτικό χρήμα βρίσκεται, μεταξύ των προαπαιτούμενων των δανειστών μας, για τη δόση του Ιουνίου. Δεν περιποιεί τιμή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, το γεγονός ότι επιβάλλονται μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες.

 

Η πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες: τροποποίηση της Επιτροπής Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών ώστε να την αποδοθούν μεγαλύτερες εξουσίες. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 25% και σύνδεσή της με το δημόσιο έλλειμμα.. Μεταβολή των ποσοστών κατανομής της χρηματοδότησης, ώστε να ενισχυθούν τα μικρότερα σχήματα και να ενθαρρυνθούν τα νεοπαγή κόμματα. Η καταβολή του 25% της δικαιούμενης χρηματοδότησης εξαρτάται από την είσπραξη ιδιωτικών ενισχύσεων ίδιου ύψους. Απαγόρευση του τραπεζικού δανεισμού και εισαγωγή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων όχι μόνο σε υποψηφίους βουλευτές αλλά και τρίτους για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Ρυθμίζεται, τέλος, για πρώτη φορά το ζήτημα της ενίσχυσης εκλεγμένων βουλευτών κατά τη διάρκεια της θητείας τους».

 

Οι απαντήσεις: 

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ , Φ. Κουβέλης μεταξύ άλλων, τόνισε: 

 

Για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Το σύνταγμα δεν επιτρέπει απευθείας εκλογή από το λαό, για μας το ζήτημα είναι να αλλάξει το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, που συγκεντρώνει πλήθος εξουσιών στα χέρια του πρωθυπουργού. Το κρίσιμο είναι η αναβάθμιση της Βουλής, που πρέπει να αποκτήσει χαρακτήρα «κυβερνώσας Βουλής».

 

Για το δίλημμα σταθερότητα ή αστάθεια

 

Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί υπό το κράτος απειλών. Όσοι επιλέγουν τέτοια διλλήματα κάνουν λάθος πολιτικό. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν εκβιάζεται.

 

Για τις δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου

 

Είναι τουλάχιστον, ατυχές αρμόδιος υπουργός για διενέργεια εκλογών να υποστηρίζει,  ότι αν το  αποτέλεσμα δεν είναι καλό για την ΕΛΙΑ, θα δημιουργηθούν συνθήκες Ουκρανίας και να απειλεί  με εμφύλιο πόλεμο.   Πόσο, μάλλον που ο ίδιος έχει την ευθύνη για την ακώλυτη διενέργεια και ευρυθμία των εκλογών. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

 

Για την πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών

 

Για μας αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές είναι η λήψη νέων μέτρων και η συντήρηση πολιτικών που αναπαράγουν τα ίδια αδιέξοδα. Το ζητούμενο για μας είναι η αλλαγή της πολιτικής.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s