Το «success story»… του Ιρλανδικού μοντέλου

Του Άρη Πολλάτου

success-story

Τα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία σχεδιάστηκαν, πάνω απ’ όλα, για να παράσχουν ένα “τείχος” προστασίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και του ενιαίου νομίσματος.

Απαίτησαν μεγάλες θυσίες από την πλευρά του μέσου πολίτη λόγω των αλόγιστων πρακτικών των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες βγήκαν καθαρές και η ευρωζώνη ξαναέγινε η παιδική χαρά για τους επενδυτές ομολόγων.

Εξετάζοντας τη σημερινή κατάσταση στις τέσσερις αυτές χώρες της περιφέρειας, δεν υπάρχει κανένα ίχνος από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ότι η λιτότητα, οι μεταρρυθμίσεις και η εξαγωγική ανάπτυξη  που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και το ΔΝΤ έφεραν κάποιο κέρδος, είτε οικονομικό είτε κοινωνικό.

Ενώ τα δημόσια ελλείμματα έχουν σίγουρα μειωθεί και τα εμπορικά ισοζύγια έχουν βελτιωθεί και στις τέσσερις χώρες, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί δραματικά και είναι μη βιώσιμο, ενώ τα ποσοστά ανεργίας έχουν αναρριχηθεί σε καταστροφικά επίπεδα.

Η κατάσταση της απασχόλησης στην Ιρλανδία είναι τόσο πιεστική, ακόμη και αν ως ποσοστό μειώθηκε σημαντικά σε 12 τοις εκατό λόγω της μαζικής φυγής πολιτών προς άλλες χώρες στην αρχή της κρίσης, ώστε η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους ανέργους να μεταναστεύσουν και να αναζητήσουν εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες!

Ακόμα και η καγκελάριος Μέρκελ και ολόκληρη η χορωδία των νεοφιλελεύθερων στην Ιρλανδία και αλλού, τολμούν να αποκαλούν το ιρλανδικό πρόγραμμα διάσωσης ως μια «

«success story»!

Στο πλαίσιο αυτό, η κρίση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά θα μπορούσε να ενταθεί στο εγγύς μέλλον, ιδίως μόλις το σύνολο των πολιτών σε αυτές τις χώρες συνειδητοποιήσει ότι το παιχνίδι είναι στημένο υπέρ του χρηματιστικού κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτό σχεδιάζουν με ακρίβεια οι σημερινές πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ σε βάρος ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τον μέσο πολίτη.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s